"Не" на тровенето и пресушаването на реките, рибари на протест

Всяко зарибяване от години вече се прави с доброволни усилия
Обновена: 10 юни 2020 21:36 | 10 юни 2020 19:40, Камелия Цветанова
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Риболовци от различни дружества в страната протестираха тази вечер срещу тровенето и пресушаването на реките. 

Според представителите на различни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, а никой не поема отговорност. 

Освен това, друг голям проблем е пресушаването им, извършвано от множество малки ВЕЦ,  коментира пред Радио Пловдив Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002". 

От 2000-та година досега са изградени над 170 такива централи, при това много от тях в защитени територии.  Проблемите се появяват почти мигновено. С пресушаването на водоемите  изчезва и рибната популация в тях, алармира Петър Янев. 

Всяко зарибяване от години вече се прави с доброволните усилия, труд и пари от самите риболовци, каза той.  Като последен пример изтъкна скорошният инцидент, при който розоварна от Старосел  замърси обилно целия язовир „Пясъчник“ и изтреби рибата в него.

Реалният проблем обаче отново се концентрира във ВЕЦ-овете, които безогледно изземат водите. За тях всяка капка е пари, коментира Петър Янев.  По думите му, това се прави пред плътно затворените очи на държавата, въпреки многото сигнали от риболовци и екоактивисти.

Това, което трябва да се направи, е превенция от държавните институции, а не да се действа само след сигнали за произшествия, когато вредата вече е нанесена. Затова решихме да излезем на протест и да издигнем глас – заяви  Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: протестрибариреки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Гого Ционистите - кабали съсипаха реките в Африка и сега дойдоха в България така известната "ВЕОЛИЯ" ивършва чудовищно съсипване на инфраструктурата на българските реки с вецове и рибата е унищожена а Боко си гледа само собствения интерес раздал е на дпс най-тлъстите места за крадене и съсипване а сега се прикрива зад коронавируса . Това че са се увеличили заразите е от хора които са съгласни за 2000лева да си продадат душата нали ни е довел до просешка тояга тулупа,
5
2
 
3
 
! Отговори
Гого преди 4 години
След 50 години ще има макс един милион етнически българи, а след още 50 години ще има стотина хиляди! До тогава ромите ще са 5-6 милиона, араби 200 - 300 хиляди, ннегри също 200-300 хиляди! И се чудя дали да се ядосвам за природата на България, като след един век няма да е на българите! Официален език ще е ромския, както и ромска азбука, в училищата ще се обучават на ромски и ще пишат на ромски, останалите десетина хиляди българчета също ще трябва да се обучават на ромски и да пишат .
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви вярвам,политически,олигархични шарлатани!
3
9
 
2
 
! Отговори
поправка преди 4 години
Тези са политически протестиращи,те нямат нищо общо със заинтересуваността към природата,просто дебелите,големи мазни лапачи на пари от енергия в цяла България им пречат малките ВЕЦове,щото не влиза и тази малка част от енергия в джоба им!Имах в предвид ВЕЦ-овете.Искат да смажат малките ВЕЦ-ове,каскади и да лансират само дебелите мазни монополисти! Не им вярвайте!
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези са политически протестиращи,те нямат нищо общо със заинтересуваността към природата,просто дебелите,големи мазни лапачи на пари от енергия в цяла България им пречат малките ТЕЦове,щото не влиза и тази малка част от енергия в джоба им!
1
4
 
10
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Няма държава ,и това е истината !!А еколозите и те са банда престъпници , дотирани от шайката !